ПРЕДАВАЊЕ – ХУМАНИ ПАПИЛОМА ВИРУСИ (ХПВ) И ЗНАЧАЈ ВАКЦИНАЦИЈЕ

ПРЕДАВАЊЕ – ХУМАНИ ПАПИЛОМА ВИРУСИ (ХПВ) И ЗНАЧАЈ ВАКЦИНАЦИЈЕ

У Основној школи „Лаза К. Лазаревић“ из Шапца, одржано је предавање лекара Дома здравља  „Др Драга Љочић“ на тему Хумани папилома вируси (ХПВ) и значај вакцинације. Предавању су присуствовали наставници и менаџмент школе , родитељи и ученици. Предавачи су др Снежана Гавриловић –  педијатар и др Бранко Мишић – гинеколог. Предавању је присуствовала директорка наше установе др Јасмина Станковић.

Др Снежана Гавриловић је у свом излагању, упознала присутне о типовима ХПВ вируса и колико их постоји, о томе колико је честа инфекција и које су последице инфекције, о гениталним кондиломима и карциному који изазива инфекција као и о самом начину на који се ХПВ вирус преноси. Оно на шта се посебно даје на значају је вакцинација , а вакцину могу примити деца од девете године живота , односно пре ступања у сексуалне односе, а сама вакцина изазива бољи имуни одговор код деце у предтинејџерском периоду него код старијих тинејџера и младих жена. Присутни су упознати и о томе да се препоручује да и дечаци треба да се вакцинишу јер су најчешће асимптоматски носиоци вируса  и  доводе до ширења ХПВ. Сам вирус код мушкараца је главни узрок рака аногениталне регије и рака грла . Клиничка испитивања су показала да вакцина пружа скоро 100% заштиту од преканцерозних лезија, као и од гениталних кондилома изазваних типовима који се налазе у вакцини а заштита вакцином је дуготрајна. У Републици Србији вакцина је препоручена и бесплатна  за све дечаке и девојчице узраста од 9 до 19 година, а у Служби за заштиту деце и омладине у нашој установи најчешће се  предлаже код  деце седмих разреда током спровођења систематског прегледа . Девојчице и дечаци узраста до 14 година примају две дозе вакцине у размаку од шест месеци а након петнаестог  рођендана вакцина се прима  у три дозе и то у размаку између прве две два месеца а четири месаце између друге и треће дозе. Вакцина се сме примати истовремено са другим вакцинама.

Др Бранко Мишић, специјалиста гинекологије и акушерства је говори о раку грлића материце који се по учесталости налази на другом месту. Годишње се у просеку открије 1250 новооболелих жена. Према подацима Института за јавно здравље „Батут“ – Мачвански регион се по броју новооболелих налази на петом месту а по броју умрлих на деветом. Карцином грлића материце је излечива болест ако се открије у раном стадијуму, али не даје ране симптоме који би упозорили жену да дође на преглед. Рак грлића материце изазива инфекција изазвана хуманим папилома вирусом и делови овог вируса су нађени у 99,7% случајева рака грлића материце.

Менаџмент Дома здравља „Др Драга Љочић“  и специјалисти наше установе, наставиће  сарадњу са свим школама на територији Општине Шабац ,  како би се родитељи и деца упознали са овом веома важном темом.