Предавање о превенцији канцера у „Хемофарму“

Предавање о превенцији канцера у „Хемофарму“

Поклањајући велику пажњу спровођењу програма скрининга – раног откривања малигних болести, Дом здравља “Др Драга Љочић” Шабац организовао је још једно у серији предавања посвећених овој тематици, овога пута за запослене Компаније “Хемофарм”. О скринингу карцинома дојке и карцинома грлића материце говорио је др Бранко Мишић, док је о скринингу колоректалног карцинома предавање одржала др Бранкица Крстић.

Предавању су присуствовали Драган Тошић, директор Хемофарм Шабац и др Бранко Вујковић, директор Дома здравља “Др Драга Љочић” Шабац.


Један од стратешких циљева наше установе јесте повећање одзива становништва на позиве за редован програм скрининга. У складу са остваривањем овог циља и како је месец март месец борбе против рака Дом здравља организовао је едукативна предавања за одрасле. Менаџмент компаније Хемофарм је препознао значај ове иницијативе. Свесни да је у Србији један од проблема са којим се онколози свакодневно суочавају велики број пацијената који се јављају са узнапредовалим стадијумом болести, у Хемофарму су, на овом предавању, сви запослени добили информације о најделотворнијем начину раног откривања малигних болести као начину превенирања обољевања и заштите сопственог здравља.


Подаци указују да је Србија на 4. месту у Европи по оболевању жена од карцинома глића материце, али на 2. месту по умирању од исте болести, што говори да жене откривају своју болест у тренутку када је она у узнапредовалом стадијуму и да би већи број преживљавао ту болест када би се она открила у раном стадијуму. Када је карцином дебелог црева у питању битно је знати да се свака промена на његовој слузокожи претвори у карцином за 7 до 10 година и да рано откривање тим људима не само да спашава живот него им помаже и да избегну операцију и умањење квалитета живота.