Предавање реанимација одраслог становништва

Предавање реанимација одраслог становништва

Предавање посвећено реанимацији одраслог становништва намењено лекарима, медицинским техничарима, стоматолозима, фармацеутима и здравственим техничаима одржала је специјалиста ургентне медицине др Славица Дугоњић, начелника наше Службе хитне медицинске помоћи, у Клубу Опште болнице Шабац. Циљ овог предавања био је да што већи број медицинских радника, који се ретко срећу са срчаним застојем и напрасном смрћу, буду обучени и едуковани из ове области.

Предавање се састојало из усмене презентације и радионице, а кроз практичан рад приказана је техника извођења ЦПР – вештина састављена из низа једноставних поступака које треба применити у случају напрасне смрти.

Срчани застој је основни узрок смрти у развијеним земљама, а може се догодити било када и било где, за време одмора, код куће, на послу или током спортске активности. После срчаног застоја шансе за преживљавање несразмерно падају са сваком изгубљеном минутом.Због тога реанимацију треба започети одмах, на месту догађаја, до доласка екипе Службе хитне медицинске помоћи.

ЛАНАЦ ПРЕЖИВЉАВАЊА:

I карика – рано препознавање симптома и позивање хитне помоћи.

II карика – извођње мера основног одржавања живота (БЛС).

III карика – рана дефибрилација.

IV карика – извођење мера напредног одржавања живота (АЛС).

Алгоритми основних поступака реанимације:

1. Приђите опрезно – да ли је место безбедно.

2. Да ли реагује – стање свести.

3. Отворити дисајни пут.

4. Проверите дисање.

5. Позовите 194.

6. Kрените са ЦПР – 30 компресија : 2 удаха.