Привремена ковид болница у стању мировања

Привремена ковид болница у стању мировања

Стабилизација епидемиолошке ситуације и смањење броја лежећих пацијената у  болници у Шапцу условило је стављање привремене ковид болнице у сали Економске школе у стање мировања.

Др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља и др Жарко Мићовић, координатор Привремене ковид болнице у Шапцу

Стручно медицински тим у саставу др Жарко Мићовић потпуковник и координатор ове Привремене ковид 19 болнице, др Слободан Поповић в.д. директора ОБ Шабац и др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“, на састанку одржаном прошле недеље, дао је предлог да се Привремена ковид-19 болница стави у стање мировања до евентуалног погоршања епидемиолошке ситуације. Овај предлог је упућен Штабу за ванредне ситуације Шапца који га је усвојио на електронској седници, након чега је прослеђен Kризном Штабу РС.

Привремена ковид-19 болница формирана је Одлуком Владе РС од 16.07.2020. и након састанка 21.07.2020. са представницима Министарства здравља, Министарства одбране и надлежних институција, а 25. јула била је спремна за прихватање пацијената оболелих од ковид-19 инфекције са лакшом клиничком сликом као наставак лечења из Ковид болнице Шабац. Опремљена је по свим стандардима епидемиолошких препорука  и препорука СЗО са поштовањем одвајања по зонама  (црвена, зелена, жута). За координатора, по одлуци Министарства одбране одређен је потпуковник са ВМА из Управе за Војно здравство др Жарко Мићовић.

Пратећи епидемиолошку ситуацију и препоруке Штаба за ванредне ситуације Шапца, који је био у свакодневној комуникацији, формиран је Тим за организовање и одржавање ове болнице која је опремљена са 120 кревета, простором за исхрану  пацијената, амбулантом у склопу Привремене ковид-19 болнице са опремом, лековима и санитетским материјалом као и поштовањем одлагања како медицинског тако и комуналног отпада.

Дом здравља “ Др Драга Љочић “ је  определио кадар за рад ове Привремене ковид-19 болнице који је прошао обуку за рад у овој болници.