„Прво слушај“ – слоган овогодишњег Међународног дана против злоупотребе дрога

„Прво слушај“ – слоган овогодишњег Међународног дана против злоупотребе дрога

Данас се обележава Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама као израз одлучности да се ојача деловање и сарадња у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Слоган кампање за 2016. годину „Прво слушај” указује на то да је слушање деце и младих први корак који треба начинити како би им се помогло да одрасту здраво и безбедно.

Према дефиницији СЗО наркоманија је стање повременог или сталног тровања које изазива поновљено уношење дрога (природних или вештачких) које су штетне за појединца и друштво. Појам наркоманија потиче од грчких речи „нарке“(укоченост) и „ма ниа“ (бес, лудило). Испољава се као неодољива страст за њеним конзумирањем. Процењује се да у Србији има око 100.000 до 130.000 наркомана (велики број нису регистровани) а годишње се у болницама лечи око 600 њих.

DROGE NE

Према подацима Европског школског истраживања о употреби алкохола и осталих дрога (ЕСПАД) из 2008. које је обухватило младе у Србији узраста од 16 година, чак 6.7% њих је пробало марихуану, 7.6% је користило седативе са алкохолом, а 3.2% је пробало екстази.

Најугроженија група младих када се ради о почетку конзумирања дрога је узраст између 12 и 16 година.

ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋНО ОРУЖЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ ДРОГЕ! Новине, радио, ТВ, стручна литература, интернет, здравствени радници,професори… само су део извора правих и тачних информација. Дају праву, неискривљену слику о штетност и опасности конзумирања опојних дрога. . Путем трибина, семинара, едукација и информисања настоји се указати на штетне последице,јер нема “пробног” или “повременог” конзумирања!

БУДИМО СВИ ДЕО БОРБЕ ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ ОПОЈНИХ ДРОГА! Не смемо бити само посматрачи већ се морамо активно укључити у све видове превенције.

NARKOMAN