Редован преглед је најбоља заштита поручује наша Служба за здравствену зашиту жена

Редован преглед је најбоља заштита поручује наша Служба за здравствену зашиту жена

СКРИНИНГ РАКА ДОЈКЕ

У националном програму за скрининг рака дојке Служба за здравствену заштиту жена је од 2014.године. На скрининг рака дојке се позивају жене старости од 50 до 69 година, позивно писмо им се шаље на кућну адресу са објашњењем због чега се ради преглед, како се ради, коме се пацијент јавља и када да дође на преглед. На месечном нивоу у нашој служби се обави више од 180 прегледа за рано откривање карцинома дојке. Превентивни мамографски прегледи раде се женама наведене старости на две године , а у сарадњи са Службом радиологије ОБ Шабац.

RAK PLAKAT

ПРЕВЕНЦИЈА РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

На превентивни преглед ради раног откривања рака грлића материце позивају се жене старости од 24 до 64 године. На месечном нивоу у нашој служби се уради више од 400 папаниколау тестова, преко 200 циљаних прегледа ради раног откривања рака грлића материце и близу 150 колпоскопских прегледа.

Осим наведених редовних прегледа у сарадњи менаџмента утанове и разних радних организација и високообразовних школи , организују се бројни систематски прегреди радника и студената И и ИИИ године студија са циљем превенције и раног откривања малигних болести.

Доступност здравствене заштите је најбитнија у борби против малигних болести, зато руководство Дома здравља Шабац у сарадњи са локалном самоуправом организује и акцију Караван здравља на територији целе градске управе. У протеклој години организовано је 10 акција, током којих је преглед гинеколога је обавило 225 пацијенткиња међу којима је и 63 жене које нису имале оверену књижицу. Свим пацијенткињама је урађен Папаниколау тест .

У великом броју случајева малигне болести су излечиве, уколико се открију на време. Редовном посетом свом изабраном гинекологу, дајете себи шансу да будете бржи од болести.

РЕДОВАН ПРЕГЛЕД ЈЕ НАЈБОЉА ЗАШТИТА!

                                                                      Служба за здравствену заштиту жена Дома здравља Шабац