Састанак са представницима ИЗЈЗ Србије „Милан Јовановић Батут“ и ЗЗЈЗ Шабац

Састанак са представницима ИЗЈЗ Србије „Милан Јовановић Батут“ и ЗЗЈЗ Шабац

У просторијама дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац одржан је 31.01.2023.године са почетком у 12,00 часова радни састанак са епидемиолозима из ИЗЈЗ Србије „Милан Јовановић Батут“ др Горанком Лончаревић и др Миленом Каназир и епидемиологом ЗЗЈЗ Шабац др Драганом Радојичић, којем су присуствовали директорка Дома здравља др Јасмина Станковић, заменик директора прим др Мирослав Миљешић са помоћником директора др Соњом Ђерић и главном сестром Дома здравља ВМС Драганом Симеуновић, као и начелница Службе дечије здравствене заштите др Снежана Бишевац са главном сестром Службе Јеленом Крстић и ВМС Сањом Исаковић, координатором за имунизацију.

Тема састанка је анализа извршења Плана  допунске имунизације вакцином против ММР-а све невакцинисане деце  рођене од 2014-2020.године, а у оквиру пројекта СЗО и ИЗЈЗ Србије, који се завршева у фебруару 2023.године.

Након што је др Јасмина Станковић поздравила присутне и отворила састанак, прим др Мирослав Миљешић је изнео збирне резултате остварене за период од 06.12.2022. до 30.01.2023.године, у којем је провођена допунска имунизација. Планирано је да се позове на вакцинацију 233 деце. Од тог броја 59 је вакцинисано, за 12 је утврђено да су одсељени са територије нашег града, 12-торо деце је упућено на комисију за утврђивање постојања трајних контраиндикација за вакцинацију а 27 има привремене контраиндикације за вакцинацију. Послато је укупно 23 пријаве санитарној инспекцији родитеља који одбијају да вакцинишу децу и још 36 пријава је у припреми.

Епидемиолози из ИЗЈЗ Србије су упознали присутне са досадашњим активностима у поменутом пројекту и изнели су задовољство по питању обухвата деце наведених годишта  на подручју града Шапца. У међувремену је урађена и ванредна контрола имунизације ММР вакцином све деце рођене од 2008. до 2021. и потврђен је обухват од преко 95% до 98% за сва годишта, осим за 2021., где је обухват нешто преко 50%.

 

На крају је закључено да ће Дом здравља наставити активности на промоцији вакцинације, едукацији родитеља и позивање и евидентирање разлога за невакцинисање деце рођене 2021.године.