СЛУЖБА ПОЛИВАЛЕНТНЕ ПАТРОНАЖЕ – Подршка дојењу

СЛУЖБА ПОЛИВАЛЕНТНЕ ПАТРОНАЖЕ – Подршка дојењу

У оквиру Светске недеље дојења, која се ове године обележава под слоганом „Омогућимо дојење“ и траје од 01.-07. августа,  у Дому здравља „др Драга Љочић“, организовано је предавање будућим мајкама о значају дојења.  Овај континуиран рад са нашим трудницама и мајкама обавља се у школи родитељства у оквиру патронажне службе.

Добродишлицу будућим мајкама  пожелела је ВМС и начелник службе патронаже Данијела Марковић,   а предавач  Катарина Весић, ВМС службе патронаже, говорила је о најчешћим проблемима са дојењем и како их решити. На данашњем предавању угостили смо две младе мајке  које су пренеле своја искуства  и које доје своју децу.

Сузана Ђурић је мајка двоје деце  а Илић Јелена је мајка која је на предавању присуствовала са својом четвртом бебом коју доји , али и са супругом који јој је велика подршка .

Анализом Института за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут“ показано је да је у току  2022. године у породилиштима у Србији дојено 30,3% од укупног броја рођене деце, а са 15 дана старости чак 65,5% мајки је искључиво дојило своју децу. Ови подаци указују на значај подршке коју жене добијају након изласка из породилишта, не само од наших патронажних сестара, већ и од њихове непосредне околине.

Улога поливалентне патронажне сестре је неизмерно важна за подршку дојењу и ови подаци су индикатор квалитета рада ППС у Србији уз континуиран рад на повећању процента искључиво дојене деце у наредним годинама.