Сутра почиње Европска недеља имунизације

Сутра почиње Европска недеља имунизације

Европска недеља имунизације обележава се од 24. до 30. априла ове године.  Дом здравља „Др Драга Љочић“ Шабац обележиће Европску недељу имунизације, подсећајући на њен значај. Имунизација је једна од најуспешнијих јавно-здравствених иницијатива. Имунизацијом против заразних болести сачувано је више живота него иједном другом интервенцијом за заштиту здравља, уколико се изузме снабдевање хигијенски исправном водом за пиће. Свако дете има право да не оболи од болести чија је превенција могућа имунизацијом!

Имунизацијом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од болести чије се појављивање може спречити вакцинама укључујући рак грлића материце, дифтерију, хепатитис Б, морбиле, заушке, велики кашаљ, запаљење плућа, дечију парализу, проливе изазване ротавирусом, рубелу и тетанус. Циљ систематске обавезне имунизације је да се достигне и одржи обухват од најмање 95% целокупне популације деце коју према календару треба вакцинисати ради спречавања обољевања и могућих компликација које захтевају болничко лечење, од којих неке остављају трајна оштећења или изазивају смртни исход.

У претходним годинама земље Европског региона су суочене са епидемијама малих богиња, рубеле, заушака које се јављају код осетљиве популације која није вакцинисана или није вакцинисана на време. Како заразне болести не познају границе епидемије се шире из земље у земљу. Имунизација је резултат колективне одговорности. Треба учинити све да сви чланови породице буду правовремено и потпуно вакцинисани.