12.март – Светски дан бубрега

12.март – Светски дан бубрега

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Међународне асоцијације фондација за бубрег у више од 100 земаља широм света. Од 2006. обележава сваког другог четвртка у месецу марту. Циљ је да се подигне свест о важности бубрега, органа који играју кључну улогу у одржавању живота и информише јавност да су болести бубрега честе, опасне,али и излечиве.

Болести бубрега чине велику групу обољења различитих узрока, тока, клиничкое слике и прогнозе. Ове болести су обично узроковане инфекцијом, метаболичким поремећајима, токсинима и другим узроцима, а манифестују се као запаљења бубрега (гломерулонефритис, пиелонефритис, нефротски синдром) и акутног или хроничног смањења функције бубрега ( инсуфицијенција бубрега). Због болести бубрега у Србији годишње се изабраном лекару јави на преглед преко 65.000 пацијената, преко 18.000 се лечи у болници, а нажалост умре око 3500 пацијената (подаци за 2013.годину). У последњем стадијуму болести бубрега (терминална инсуфицијенција бубрега) спроводи се дијализа или се мора пресадити бубрег. Од свих људи који иду на дијализу четвртина има дијабетес.

Трансплантација бубрега значи пресађивање органа, који се могу добити из живих или умрлих лица (даваоца). Која врста трансплантације ће бити изабрана зависи од брзине тражење одговарајућег (компатибилног) органа. Сви грађани могу, уколико желе, код свог изабраног лекара добити донорску картицу, којом постају потенцијални даваоци органа.

Контролом крвног притиска и анализом узорака урина и крви могу да се открију рани знаци болести бубрега. Проверите свој ризик за болести бубрега са неколико одговора на следећа питања:

– Да ли имате висок крвни притисак?

– Да ли имате дијабетес?

– Да ли имате вишак килограма?

– Имате ли више од 50 година?

– Да ли је било болести бубрега у вашој породици?

– Да ли сте анемични?

Ако имате један или више одговора потврдно, контактирајте свог изабраног лекара.

Истовремено људи треба да знају најважније: могуће је смањити ризик од развоја ових болести. Од фактори ризика за развој болести бубрега су најважнији дијабетес и висок крвни притисак (хипертензија и дијабетес мелитус), али нису и једини. У том смислу, прокламовано је  осам златних правила, које треба поштовати и који гласе:

1. Будите физички активни

2. Редовно проверавајте шећер у крви

3. Контрола крвног притиска

4. Једите правилно и одржавајте здраву телесну тежину

5. Узимајте довољне количине течности

6. Престаните да пушите

7. Не узимајте лекове који нису прописани на рецепт

8. Обављајте стоматолошке прегледе једном годишње, и редовно контролишите своје бубреге ако имате један или више познатих фактора ризика.

                                                                                          Прим. др Мирослав Миљешић,

                                                   Начелник службе за здравствену заштиту одраслих