Светски дан вода – 22. март

Светски дан вода – 22. март

Вода је Живот. Вода чини 70% површине Земље. А опет, према проценама, чак 1,1 милијарда људи нема приступ питкој води, а 2,4 милијарде живи без основних санитарних услова. У намери да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим деловима света Уједињене нације су 1992. године 22. март установиле као Светски дан вода. Из године у годину овај дан добија на значају, а посебно у периоду који је проглашен деценијом вода – од 2005. до 2015. Овогодишња тема Светског дана вода односи се на изазове и размену знања о квалитету вода чије очување налази место у протоколу „Вода и здравље“.

вода[licenca sajt=“wikimedia“ autor=“Marlon Felippe“ sajt_link=“commons.wikimedia.org“ original_link=“http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drops_Imapct.JPG“ autor_link=“http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:Search/Marlon_Felippe“ licenca=“Attribution-ShareAlike 3.0″ licenca_link=“http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en“]

У којој мери квалитет воде утиче на целокупно здравље и квалитет живота становништва, најбоље илуструје податак да од болести које се преносе због непречишћавања воде, у свету сваке године умре више од милион и по деце. Квалитет воде у Србији је на високом нивоу, али је неопходно континуирано подизање свести о томе да чиста вода значи живот и да наши животи зависе од тога на који начин штитимо њен квалитет.
Мониторинг квалитета воде обухвата четири целине: изворишта, прераду и дезинфекцију воде, резервоаре и дистрибутивну мрежу. На сваком од ових нивоа могућа је контаминација, из тог разлога неопходна је контрола. У нашем граду редовна контрола квалитета воде обавља се у:

  • лабораторији ЈКП „Водовод“ Шабац, који обавља 3500 анализа физичко-хемијских и бактериолошких параметара
  • Регионалном заводу за јавно здравље, који обавља 500 анализа физичко-хемијских и бактериолошких параметара
  • Институту за заштиту здравља „Милан Јовановић – Батут“, Београд, који обавља периодичне прегледе квалитета воде.