У сусрет Светском дану срца

У сусрет Светском дану срца

„Један свет, један дом, једно срце“ назив је кампање којом ће ове године, 29. септембра, бити обележен Светски дан срца. Овај дан је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок оболевања и умирања у целом свету. Превентивни центар Дома здравља Шабац организоваће у среду, 26. септембра, у просторијама ИИИ здравствене амбуланте, акцију бесплатног мерења холестерола и триглицерида у крви, са намером да скрене пажњу на факторе ризика за настанак обољења срца и крвних судова. Др Сандра Ћосић и патронажна сестра Центра за превенцију одржаће у понедељак, 01. октобра трибину у Високој школи струковних студија за васпитаче у Шапцу, у оквиру које ће бити организован и бесплатан скрининг студената, како би се стекао утисак о факторима ризика за болести срца којима су изложени.

Сваке године у свету од болести срца и крвних судова умире више од 17 милиона људи, што је сваки трећи умрли становник, а од тога више од 8 милиона су жене. Процењује се да се готово 80 одсто превремене смртности може спречити контролом неколико главних фактора ризика: пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност.

Погрешно се верује да од болести срца и шлога обољевају само старије особе, особе мушког пола и богати слојеви становништва. Болести срца и крвних судова, погађају жене као и мушкарце, али је њихов ризик озбиљно потцењен. Заправо, болести срца и крвних судова су убица број један међу женском популацијом, изазивајући 1 од 3 смртна случаја жена: шокантно, то је око један смртни случај у минути! Неопходно је да се жене упознају са својим кардиоваскуларним ризиком и да предузму мере да заштите себе и своју породицу!

Такође су и деца изложена: ризик за појаву болести срца и крвних судова може да се јави и пре рођења током феталног развоја, и осим тога расте током детињства усвајењем лоших животних навика као што су неправилна исхрана, недостатак физичке активности и пушење. Модерно друштво подстиче излагање деце факторима ризика као што су: нездрава исхрана недовољна физичка активност и у неким земљама, и слободним рекламирањем пушења што охрабрује употребу дувана или пасивну изложеност дуванском диму.

Ове године, Светски дан срца обележава се 29. септембра, под слоганом „Један свет, један дом, једно срце”. Ова кампања представља наставак кампање из 2011. године, а 2012. године усмерена је на превенцију болести срца и крвних судова код жена и деце.