Учестале респираторне и цревне инфекције

Учестале респираторне и цревне инфекције

Нагле промене температуре доносе већи број пацијената који се последњих дана најчешће жале на респираторне и цревне инфекције. Реч је о вирусним инфекцијама при којима се саветује одмор, истакла др Наталија Јовановић у емисији „Шабачка хроника“  Регионалне ТВ Шабац.

– С обзиром да је брзо захладило, да су се спустиле температуре, чему се ми нисмо одмах прилагодили, чешће се појављују пацијенти који се жале на кашаљ, кијавицу, благе температуре и евентуално неку гушобољу, заправо пре на некакво гребање у грлу него на прави бол у грлу. Углавном су те респираторне инфекције вирусне инфекције. Важно је да пацијенти схвате да такав тип инфекција пролази за седам до десет дана и са лековима и без њих, јер антибиотици не делују на вирусе. Ове инфекције лече се мировањем, чајевима, витаминима, а евентуално ако температура пређе 38 степени може да се попије неки антипиретик типа бруфен, панадол, фебрицет, диклофен – свако од нас има нешто од тога у кући и знамо како реагујемо на те лекове.  У овим случајевима, осим мировања, саветујемо лакшу исхрану и евентуално капи за нос….

ТВ ШАБАЦ: Шта урадити да до тога не дође?

– Топлије се облачити, проветравати просторије, избегавати веће скупове, ако је то могуће, мада се ближи сезона слава. Потребно је уносити више витамина, воћа и поврћа – могу се уносити храном, нема потребе да се посебно уносе витамини, али не искључујемо ни ту могућност, јер доприноси побољшању имунитета. У саставу вирусних инфекција, било респираторних, било цревних могу се појавити и пропратни болови – типа бола у мишићима, зглобовима. Наиме, чим постоји нека виремија у организму први сигнал за то могу бити управо овакви болови, малаксалост, осећај поспаности….

ТВ ШАБАЦ: Има ли међу пацијентима оних који се жале на учестале главобоље?

– Има, против главобоље саветујемо да се попије неки аналгетик, а ако бол траје дуже треба остати код куће и одморити се. Не треба никакав посебан лек, све је у склопу вирусних инфекција. Поменула сам да је повећа и број оних који имају неку врсту вирусне цревне инфекције – они се највише жале на мучнину, бол у стомаку, проливасте столице, а све праћено повишеном температуром. Ове инфекције преносе се прљавим рукама, зато је као превенција веома важно темељно прање руку. Како се ближи сезона слава, важно је да домаћице при припремању хране обрате пажњу на хигијену руку и обавезно детаљно оперу намирнице.

Цревне инфекције такође пролазе за пар дана, саветује се дијета, супа из кесице, куван кромпир, двопек, осим тога одмор. И ова врста инфекција брзо прође, ипак, уколико потраје потребно је  рехидрирати се, одморити…..