Вакцинација деце уз мишљење педијатра и сагласност родитеља

Вакцинација деце уз мишљење педијатра и сагласност родитеља

Након стизања Стручно-методолошког упутства из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, а које нам је проследио Завод за јавно здравље Шабац, у којем се каже да се може започети имунизација деце од 12 до 15 година Фајзеровом вакцином, ми смо организовали рад у Служби за здравствену заштиту деце – рекла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ у Шапцу.

Како је др Јасмина Станковић истакла, деца узраста од 12 до 15 година са коморбидитетима, придруженим обољењима, било да су то неуролошка, кардиолошка, респираторна, онколошка обољења и друга, као и гојазна деца са гојазношћу преко 95 перцентила, мораће да добију сагласност педијатра субспецијалисте одређене гране за које је обољење у питању и након тога ће бити спроведена имунизација.

И деца без коморбидитета узраста од 12 до 15 година могу добити Фајзерову вакцину, али и у том случају потребан је преглед односно мишљење педијатра и сагласност родитеља. Добили смо одређену количину вакцина, а педијатри ће вакцину дистрибуирати у своју службу након добијеног списка заинтересованих родитеља односно деце. До сада је за вакцинацију пријављено петоро деце, а чекамо шесто, с обзиром на то да је флакон шест доза, и како не би дошло до расипања неупотребљених доза. Фајзер вакцина је специфична, јер након растварања мора да се апликује у наредних пет сати – објаснила је др Станковић.

Прилог РТВ Ас