Велики број интервенција на пунктовима хитне помоћи у Волујцу и Прњавору

Велики број интервенција на пунктовима хитне помоћи у Волујцу и Прњавору

У првих шест месеци ове године екипе нашег пункта Службе хитне медицинске помоћи у Волујцу имале су више од 550 интервенција, а број интервенција на пункту у Прњавору достигао је скоро 2.000. -Отварањем пунктова Службе хитне медицинске помоћи у Прњавору и Волујцу омогућили смо да сви наши суграђани и они који су најудаљенији од града Шапца добију брзу, правовремену и ефикасну здравствену заштиту – каже др Славица Дугоњић, начелница ове службе. Дом здравља Шабац на овај начин настоји да, кроз различите пројекте, здравствену заштиту учини што доступнијом на целом подручју града. 

– Пункт хитне помоћи у Прњавору ради већ 4 године двадесет четири часа. Рад службе је организован тако да у току дана ради лекар опште праксе, углавном два медицинска техничара и возач, а у току ноћи лекар хитне помоћи, техничар и возач. У 2015. години било је 2.886 прегледа у амбуланти, 926 интервенција на терену и 83 саобраћајне незгоде. За првих 6 месеци ове године обављено је 1.447 прегледа у амбуланти, 420 интервенција на терену, а наше екипа интервенисала је и у 29 саобраћајних незгода – додаје др Дугоњић.

Пункт хитне помоћи у Волујцу ради од 01. 05. 2015 год. Радно време је од 18.30 до 7 часова ујутро. Екипу чине лекар и медицински техничар, а због специфичности терена екипа у Поцерини одлази на терен реанимобилом.
Од почетка маја, када је отворен овај пункт, до краја прошле године било је 400 прегледа у амбуланти, 145 интервенција на терену и 8 саобраћајних незгода. За првих 6 месеци 2016. године обављено је 483 прегледа у амбуланти, 171 интервенција на терену и 14 саобраћајних незгода – каже др Славица Дугоњић.
За брзе и ефикасне интервенције наших екипа неопходна је и адекватна опрема.
– Оба пункта су опремљена савременом медицинском опремом као и амбуланта хитне помоћи у Шапцу – тензиметри, екг апарати, дефибрилатори, аспиратори, сет за интубацију, амбу балони, ер-ваy, тубуси, ларингеалне маске, пулсни оксиметри, апарати за контролу гликемије, кардиолошка столица, средства за имомилизацију – Шанц крагне разних величина, удлаге за имобилизацију екстремитета, спиналне даске. Све ово представља предуслов за брзу и квалитетну услугу екипа на нашим пунктовима, као и наших екипа на подручју града – истиче начелница, др Славица Дугоњић.