Забрињавајућа ситуација у Шапцу, међу новозараженима највише деце и младих

Забрињавајућа ситуација у Шапцу, међу новозараженима највише деце и младих

Забрињавајуће су епидемијске бројке у Шапцу, највише је новозаражених од почетка епидемије. У уторак је било 235 позитивних узорака, а јуче 242. Позитивност тестова је око 40 одсто. Велике су гужве и у ковид амбуланти где сваког дана прегледају око 700 Шапчана.

Директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац, докторка Јасмина Станковић, каже да су велике гужве, као и да су једног дана имали чак 787 прегледа.

„Међу тим прегледима је највише деце при служби дечје здравствене заштите у њиховој ковид амбуланти, то су деца предшколског и школског узраста, а међу одраслима узраста од 20 до 30 година“, наводи докторка.

Истиче да су присутне све старосне категорије, али да је највише младих који су најмање вакцинисани.

„Позитивност тестова је почетком септембра била око 30 одсто, а сада прелази и 40 процената. Нас брине то што се клиничка слика компликује, а кренуло је са лаком клиничком сликом – кијавицом, кашљем, повишеном температуром, а сада дају и податак да су изузетно малаксали, имају болове у мишићима и не могу да чекају“, каже Станковићева и додаје да су због тога увели дељење бројева, као и да су појачали смене.

Ипак и поред тога, нема гужви на пункту за вакцинацију.

„До јуна месеца смо дневно вакцинисали преко 1.000 људи, сада је тај број испод 100. Највеће интересовање је за трећу дозу“, каже докторка.

У шабачкој ковид болници је преко 160 пацијената и више је пријема него отпуста на дневном нивоу.

ИЗВОР: ртс.рс