Почела обука за увођење клиничких путева

Почела обука за увођење клиничких путева

Са циљем сталног унапређења квалитета наших услуга, Дом здравља Шабац укључен је у бројне пројекте који се реализују преко конкурса Министарства здравља, а финансирају из кредита Светске банке. Један од пројеката чија је реализација почела намењен је увођењу шест клиничких путева у свакодневни рад лекара.

Клинички пут предвиђа како би требало да раде сви у једној здравственој установи, као и да се за један облик болести сви понашају апсолутно исто. Клинички путеви се не преписују и не преузимају од других, већ обједињују низ специфичности сваке установе, која их прилагођава условима у којима се ради и организацији посла. То значи да је клиничким путем описано све од пријема пацијента, односно део посла који ради сестра, део који обавља лекар, анализе које треба да се ураде, као и евидентирање свега урађеног. Увођењем клиничког пута сестрама се у већој мери враћа улога здравствених радника. На тај начин оне су више укључење у лечење пацијента, а не обављају само административне послове, што је, у највећој мери, сада случај.

Лекари наше установе почели су у Београду едукацију за реализацију овог посла. По завршетку обуке биће формирани тимови који ће припремати клинички пут за наш Дом здравља, а у овај посао ће, осим лекара, бити укључене и сестре. До краја марта свих наших шест тимова ће проћи обуке, после чега почиње израда клиничких путева, а потом и њихова примена у пракси.